Koža sa spracováva už viac ako desiatky rokov. Jedná sa vlastne o proces, kde sa spracuje koža zo zvieraťa a tak sa pripraví na ďalšie použitie. Po jej spracovaní nám vznikne useň alebo kožušina. Pre tých, ktorí nevedia čo je to useň, tak je to holá koža bez srsti. Ľudia sa už dávno snažili spracovať kožu rôznymi metódami, no na riešenie prišiel až profesor Knapp, keď začal používať chromité soli.
Mnoho ľudí pred ním sa snažilo kožu spracovať bez techniky či chémie. Najprv sa zbavili srsti na koži aby z nej potom mohol vzniknúť useň. Následne sa odstránil zvyšný tuk z vnútornej strany. Koža sa samozrejme poriadne čistila a tým sa stala mäkkou. Ako posledné kožu poriadne vyúdili. To je len jeden z postupov. Je ešte jeden známy postup našich predkov a to z čias Veľkej Moravy. Kožu prv očistili a posypali soľou. Následne ju uložili do jamy a zakryli ju kôrou stromu. Koža v jame ostala niekoľko rokov a potom ju natreli tukom a krvou.
Novodobé spracovanie kože
Toto je podľa výskumníkov najlepší a hlavne najjednoduchší spôsob spracovania kože. Koža je po usmrtení zvieraťa stiahnutá. Samozrejme sa z nej odstráni všetok tuk a mäso. Koža sa položí srsťou na zem a nechá sa vyschnúť približne 2 dni. Koža sa samozrejme posolí. Musí byť posolená presne tak, ako sama váži. Po pár dňoch proces so soľou opakujeme a necháme kožu už dôkladne vyschnúť. Toto spracovanie kože sa hodí hlavne ako podložka ku krbu alebo k posteli. Výber je na vás.